عوامل مهم مؤثر در انتخاب فیلتر شنی چیست؟
عوامل مهم مؤثر در انتخاب فیلتر شنی
فیلتر شنی به عنوان شناخته شده ترین و عمومی ترین فیلتر تصفیه آب استخر، تجهیزی فوق کاربردی است که معمولا در ظرفیتهای مختلف و با متریال متفاوت تولید میشود.
در گذشته از شن الک شده به عنوان مدیای تصفیه این فیلترها استفاده میشد و به همین دلیل، پسوند شنی برای فیلترهای فوق در نظر گرفته شد؛
امروزه مدیای تصفیه فیلترهای شنی با تنوع بیشتری ارائه میگردند؛ از انواع مدیای فیلتراسیون میتوان به شن الک شده، فیبالون و سیلیس کریستالی دانه شیشهای اشاره کرد که در سایزهای ریز، متوسط و درشت تولید میشوند.
لازم به ذکر است که هریک از موارد ذکر شده در صورت دارا بودن مرغوبیت، قدرت تصفیه آب توسط فیلتر شنی را افزایش میدهند.
سیلیس کریستالی
فیبالون
شن الک شده همدان
فیلتر شنی در دستهبندی کلیتری به نام فیلترهای تصفیه آب استخر قرار میگیرد؛ این دستگاهها عمدتا به دو دسته کلی فیلترهای شنی فلزی و فیلترهای شنی پلیمری طبقهبندی میشوند.
در این مقاله با این فرض که شخص صاحب استخر، از بین همه فیلترهای تصفیه، فیلتر شنی را برگزیده باشد، به عوامل مؤثر در انتخاب این تجهیز، خواهیم پرداخت.
ملاحظات ابعادی و مشخصات فیزیکی کاسه استخر
برای انتخاب یک فیلتر شنی بهینه که قادر باشد آب موجود در کاسه استخر را به خوبی تصفیه کند، اطلاع داشتن از ابعاد استخر الزامی است.
در همین ابتدای مبحث، باید این نکته را متذکر شد که انتخاب فیلتر استخری مناسب نسبت به پمپ استخری در ارجحیت است! بسیاری از افراد خلاف این موضوع میاندیشند و در ابتدا، برای فیلد تصفیه و فیلتراسیون استخر خود، مبادرت به تهیه پمپ تصفیه استخر میکنند.
ابتدا باید با توجه به حجم استخر (طول*عرض*ارتفاع) فیلتر مناسب تهیه شود و سپس به دنبال خریداری پمپ استخری مناسب با فیلتر تهیه شده رفت.
با اطلاع از ابعاد استخر، ظرفیت مورد نیاز فیلتر شنی (و اطلاعاتی مثل قطر، آبدهی، میزان سیلیس مورد نیاز و …) نیز به دست میآید؛ معمولا فیلترهای شنی، فارغ از اینکه از چه متریالی ساخته شده باشند، دارای ظرفیتهای معینی هستند که هریک از این ظرفیتها، آب کاسه حجم خاصی از استخرها را تصفیه میکند.
آبدهی فیلتر شنی
فیلترهای شنی برای تصفیه انواع استخر شنا (عمومی و خصوصی)، انواع حوضچه و استخر پرورش ماهی و آبزیان زینتی، استخرهای آبدرمانی، جکوزیهیا عمومی با ظرفیت بالا و جکوزیهای خانگی مورد استفاده قرار میگیرند.
هریک از استخرهای نام برده شده، دارای ضریب آبدهی مختص به خود هستند و برای تصفیه آب آنها، باید از فیلتر شنی با میزان آبدهی یا دبی مخصوص این کاسهها استفاده شود.
روباز یا سرپوشیده بودن، کاربری عمومی یا خصوصی و همچنین تطابق با پمپ استخری خریداری شده – که دارای فشار کاری خاصی است و فیلتر باید قابلیت تحمل این میزان فشار را داشته باشد- نیز در برآورد انتخاب فیلتر شنی تأثیر دارد.
فشار کار فیلتر شنی
فشار مؤلفهای است که از طرف پمپ به فیلتر وارد میشود؛ این پارامتر تعیین کننده جنس بدنه، ساختار و کاربری فیلتر شنی است.
به عنوان مثال در استخرهای بزرگ با متراژ بالای لولهکشی، فشار کاری پمپ یا پمپها، زیاد است و متعاقبا باید از فیلترهای شنی با قابلیت تحمل فشار و آبدهی بالا استفاده شود.
تعیین ظرفیت بر اساس فشار کاری سیستم دو مزیت اساسی دارد که شاید هر شخص دارنده استخری به آن فکر نکند:
- پوسته فیلتر شنی دچار تخریب نخواهد شد.
- سیلیس فیلتر شنی هم نمیخورد؛ هم خوردن سیلیس اصطلاحی است که به فشار کاری بالای سیستم و عدم تحمل این فشار توسط فیلتر شنی اشاره دارد و حتی گاهی باعث برگشت آب تصفیه نشده و همچنین سیلیس به کاسه استخر میشود.
دمای آب ورودی به فیلتر شنی
مؤلفه دما، برای فیلترهای شنی فلزی (فیلترهای شنی استیل یا گالوانیزه) اهمیتی چندانی ندارد چرا که آب با هر میزان دمایی میتواند به آن وارد شود؛ اما در فیلترهای پلیمری که برای کاربردهای اکونومیک یا اقتصادی طراحی و تولید شدهاند، مبحث دما از اهمیت ویژهای برخوردار میشود.
به طور کلی فیلترهای شنی پلیمری برای استخرهای کوچک مثل استخرهای Intex و خصوصی طراحی شدهاند و باید به توانایی تحمل دمای آب در آنها دقت شود که از چه مدل پلیمری انتخاب شوند.
از فیلتر شنی پلیمری، عمدتا برای تصفیه آب استخرها و حوضچههای جکوزی با دمای نرمال، استفاده میشود.
اگرچه باید این نکته را در نظر گرفت که همه فیلترهای شنی پلیمری در تحمل دمای بالای آب، محدودیت ندارند؛ بعنوان مثال برای تصفیه آب جکوزی، فیلترهای شنی پلیمری مخصوص جکوزی با توانایی تحمل دمای بالای آب در بازار موجود هستند و میتوان از آنها استفاده نمود.
به موارد ذکر شده، میتوان قیمت فیلتر شنی، منطقه جغرافیایی محل احداث استخر و حتی مدت زمان استفاده از استخر، حوضچه و جکوزی در طول یک سال شمسی را نیز اضافه کرد؛ با این حال در نگاه کلی، مهمترین عوامل مؤثر در انتخاب فیلتر شنی ابعاد استخر، آبدهی، فشار کاری و دمای آب ورودی به فیلتر هستند.
همانطور که گفته شد، فیلترهای شنی به دو دسته عمده فیلترهای شنی فلزی و فیلترهای شنی پلیمری تقسیم میشوند؛ در ادامه به مقایسه عوامل مهم ذکر شده در هریک از این دو نوع فیلتر شنی خواهیم پرداخت.
بررسی عوامل مهم انتخاب فیلتر شنی فلزی
به طور کلی فیلترهای شنی فلزی، از سه متریال متفاوت ساخته میشوند:
- فیلترهای شنی کربن استیل یا آهنی
- فیلترهای شنی استیل
- فیلترهای شنی گالوانیزه
فیلتر های شنی کربن استیل یا آهنی
فیلتر های شنی گالوانیزه
فیلتر های شنی استیل
- فیلترهای شنی کربن استیل یا آهنی
- فیلترهای شنی گالوانیزه
- فیلترهای شنی استیل
هر سه دسته از فیلترهای شنی فلزی، دوام و کارآیی بالایی دارند، اما تفاوتهای آنها در انتخاب مشتریان، تاثیرگذار میشود:
فیلتر شنی کربن استیل یا آهنی
این نوع فیلتر انتخابی اقتصادی برای کارفرمایان به حساب میآید که معمولا سطح بیرونی آن رنگ و سطح داخلی آن با لایه اپوکسی پوشانده میشود؛ تماس شن یا سیلیس با سطح پوشیده شده از اپوکسی از عمر مفید این نوع فیلتر میکاهد.
نکته مهم دیگر در مورد این فیلترهای شنی، زنگ زدگی و بدنه و پوسته پوسته شدن به مرور آن است. مثل تصویر زیر
با این وجود، با انتخاب چنین تجهیزی، نگرانیهای ناشی از فشار و دمای کاری بالای سیستم، برطرف میشود.
فیلترهای شنی گالوانیزه
این تجهیزات نیز مثل فیلترهای آهنی، قابلیت تحمل فشار و دمای بالا را دارند؛ مزیت این فیلترها نسبت به نوع آهنی، عمر مفید بیشتر آنهاست اما همچنان در معرض زنگ زدگی و خوردگی قرار دارند و مانند خویشاوند کربن استیل خود، در محیطهای مرطوب، آسیب پذیرند.
فیلترهای شنی استیل
تهیه فیلتر شنی استیل، هرگونه نگرانی بابت فشار و دمای کاری بالا، مخاطرات ناشی از استقرار محصول در جای مرطوب و آسیبهایی مثل زنگ زدگی و خوردگی را رفع میکند.
با این حال قیمت این نوع فیلتر شنی گرانتر از دو فیلتر شنی فلزی مذکور میباشد.
فیلتر شنی تمام استیل به دلیل مرغوبیت بالا و مقاومت زیاد در برابر فشار و دما با استقبال بیشتر نسبت به دو مدل آهنی و گالوانیزه در سایز های کوچکتر و مجهز به شیر چند راهی در قسمت هد فیلتر تولید و ارائه میشود.
در نگاه کلی، از مزایای فیلترهای شنی فلزی میتوان به تحمل فشار و دمای زیاد و قابلیت طراحی در حجم بالا (با آبدهی زیاد) اشاره نمود.
از معایب آنها نیز میتوان به زنگ زدگی و پوسته پوسته شدن و قیمت نسبتا بالا (در دو مدل آهنی و گالوانیزه) اشاره کرد.
تعمیر، نگهداری و سرویس این فیلترها یک کار اپراتوری ساده نیست و باید توسط نیروی متخصص صورت بپذیرد.
فیلترهای شنی فلزی در ظرفیت بالا باید از قبل سفارش داده شوند و تولید آنها زمانبر است.
ضمن اینکه معمولا جابجایی فیلترهای شنی فلزی در ظرفیت بالا، کار بسیار سختی است و برای این امر باید از جرثقیل یا کامیون استفاده کرد؛ ضمن اینکه مکان نصب فیلترهای فلزی ظرفیت بالا در پروژه، از پیش باید جانمایی و فضای زیادی به آن اختصاص داده شود.
بررسی عوامل مهم فیلترهای شنی پلیمری
وقتی حرف از فیلترهای شنی پلیمری به میان میآید، منظور انواع فیلتر شنی با متریال فایبرگلاس، پلی پروپیلن (PP)، پلی اتیلن و HDPE است که هریک بر اساس میزان تحمل فشار و دمای کاری مختلف تولید شدهاند.
در مقایسه با فیلترهای شنی فلزی، فیلترهای پلیمری، دما و فشار کاری پایینتری را تحمل میکنند و البته قیمت آنها نیز برای به ثمر رساندن پروژههای شخصی و حتی بعضا پروژههای عمومی، بسیار مقرون به صرفهتر است.
مهمترین مزیت این نوع فیلتر شنی نسبت به نوع فلزی، عمر بالای بدنه و عدم بروز هرگونه پوسیدگی و زنگ زدگی است.
به مزایای انتخاب فیلتر شنی پلیمری، میتوان به وزن سبکتر، حمل آسانتر، حجم و فضای اشغالی کمتر و تعمیر و نگهداری بسیار راحت اشاره کرد.
فیلتر های پلیمری عموما از جنس پلی پروپیلن (PP)، فایبر گلاس، FRP ،HDPE و پلی اتیلن ساخته میشوند که هر یک از آنها ویژگی های خاص خود را دارند.
پیشنهاد ویژه
مطالب مرتبط
پیشنهاد ویژه